Domaine Loew Alsace 2012 Elzas Frankrijk

‘Atlantis bestaat’  (Rudolf Steiner)

‘Mensen hebben twaalf zintuigen’  (Rudolf Steiner)

 

Deze review is biodynamisch geschreven. Het duurde even maar toen planeten, sterrenstelsels, zon en maan eindelijk in de juiste stand stonden ben ik er eens even goed voor gaan zitten. En, u merkte het natuurlijk gelijk, dit is niet zomaar een review. Deze is anders. Dat is niet zo raar. De geest van Rudolf Steiner wappert zacht en biodynamisch tussen woorden en zinnen door..

Rudolf wie? Rudolf Joseph Lorenz Steiner (Donji Kraljevec27 februari 1861 – Dornach30 maart 1925) een Oostenrijkse esotericus, schrijver, architect en filosoof. Bekend geworden als grondlegger van de antroposofie en praktische toepassingen daarvan, zoals het vrijeschoolonderwijs, Walldorf-scholen, de antroposofische geneeskunst, de heilpedagogie, en de biologisch-dynamische landbouw. Controversieel? Steiner had behalve wat missers op het gebied van zintuigen en onderwaterwerelden (vooralsnog) ook nog eens de schijn van antisemitisme en discriminatie tegen zich. 

Fijne vent. Maar wat heeft die Rudolf S. met de wijn van de week te maken? Wel, de biologisch-dynamische wijnbouw die de wijnmaker van deze week toepast is grotendeels gestoeld op de ideeen van onze Oostenrijkse vriend. Ah! Maar wat is het verschil tussen biologische wijnbouw en bio(logisch-)dynamische wijnbouw?

Allereerst iets over het verschil tussen ‘ normale’ wijn en biologische wijn. Het belangrijkste verschil is dat de laatste gemaakt is van biologisch geteelde druiven. Om voor een certificaat ‘biologische wijnbouw’ in aanmerking te komen dient de wijnboer aan een aantal voorwaarden te voldoen. Voorwaarden als duurzaamheid en op het gebied van bestrijdingsmiddelen (zo min mogelijk chemisch) en bemesting (geen kunstmest). 

sheep vineyard

 

Biologisch dynamische wijnbouw gaat een (grote) stap verder. Biodynamische wijnboeren zien hun bedrijf als een levend organisme. Alle aspecten van boerderij en natuur staan met elkaar in verbinding. De boerderij moet volledig zelfvoorzienend zijn. Maar het belangrijkst, de stand van de hemellichamen is voor biodynamische wijnboeren cruciaal. Het ritme van de kosmos is van directe invloed op de natuur op aarde. Biodynamische wijnboeren houden in alles rekening met dat ritme..

(Hier is meer te lezen over biologische en biodynamische wijnbouw mocht u door het voorgaande niet volledig uit uw kosmische ritme zijn geraakt)

 

 

Elzas

Elzas

 

Domaine Loew dus. Een familiebedrijf uit Westhoffen, een klein plaatsje in het uiterste noorden van de Elzas, La Couronne d’Or. Na zijn studie in Oregon keerde Etinne Loew in 1996 terug naar het wijnbedrijf van zijn familie en begon met wijnbouw. Waar eerst de druiven werden verbouwd voor een cooperatie is Domaine Loew nu uitgegroeid tot een bedrijf waar op 12 hectaren nu eigen wijn word verbouwd. En met succes.

De wijn van deze week is een heerlijk voorbeeld van een Elzasser wijn. Of de wijnboer nu gelooft dat hij het beste en meest smakelijke resultaat haalt als hij de druiven ondersteboven met zijn sokken binnenstebuiten moet plukken of daarvoor met zijn schoonmoeder op zijn schouders bij de juiste stand van de planeten drie keer achteruit om zijn wijngaard moet driewielen…het zal me Elzasser saucisson zijn. Als de wijn maar voortreffelijk smaakt.

En dat is gelukt. Etienne Loew is een vakman die met deze Domaine Loew Alsace 2012 een volle, sappige typisch Elzasser wijn heeft gemaakt die ook prima smaakt als de planeten net niet helemáál op een lijn staan.

 

Domaine Loew, Alsace 2012, Frankrijk

Welk(e) druivenras(sen) zijn voor deze wijn gebruikt? Riesling, Gewurtztraminer, Muscat en Pinot Gris.

Wat ruik ik? U kunt iets zoetigs ruiken als honing, maar ook muskaat, exotisch fruit en bloemen.

wpid-loew-alsace.png

Wat proef ik? U kunt verscheidene smaakassociaties hebben bij deze wijn. Het frisse van de Riesling.  Het mespuntje honing en wat exotisch fruit van de Gewurtztraminer, iets notigs van de Muscat, en het ronde van de Pinot Gris. En al dat lekkers wil best een tijdje nablijven in de mooie lange afdronk. 

Wat eet ik erbij? Oosterse, zoals Thaise en Indiase gerechten. Maar meer nog is deze wijn een echte aperitief-wijn. Ook in de Elzas wordt deze wijn, of een wijn samengesteld uit deze druivensoorten, vaak als aperitief gedronken.

Is dit een exclusieve wijn (de snob-score)? In zekere zin. Er zijn voldoende wijnen te vinden die afkomstig zijn uit de Elzas, maar slechts een deel daarvan is biologisch en een nog veel kleiner deel heeft een bio-dynamisch keurmerk. Verder kent de Elzas maar twee soorten samengestelde wijnen, de ‘(Edel)Zwicker’ en de ‘Gentil’. De Gentil is superieur aan de de Zwicker omdat er voorwaarden worden gesteld aan de samenstellng van de druivenrassen in de wijn. De wijn van deze week kan worden gerekend tot de ‘Gentil’ aangezien de wijn voor minimaal 50 procent bestaat uit Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris en Muscat.

Wat kost deze wijn?  Circa 14 euro.

Waar is de wijn te verkrijgen? Onder andere bij wijnhandel Oranje in Schiedam.

Hoe is de prijs/kwaliteits-verhouding? Prima.

(Wanneer) is de wijn op dronk? De wijn is nu op dronk.

Alcoholpercentage? 13,5 %

Serveertemperatuur? Goed gekoeld,  9-10 graden Celsius

Decanteren? Niet nodig

 

DWR-score: 87/100 

 

 

Leave a Reply

*

Next ArticleQuinta do Quetzal Guadalupe winemakers selection tinto 2010, Portugal