Categorieën
cabernet sauvignon chianti classico Italie sangiovese

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2010, Toscane, Italie

Italy, and the spring and first love all together should suffice to make the gloomiest person happy. (Bertrand Russell)

I think people in Italy live their lives better than we do. It’s an older country, and they’ve learned to celebrate dinner and lunch, whereas we sort of eat as quickly as we can to get through it. (George Clooney)

Bertrand Russell (1872-1970) de Britse wiskundige, filosoof, historicus (politiek actief zijn deed hij ook nog even tussendoor), die in 1950 de Nobelprijs voor literatuur ontving vergeet hier natuurlijk een belangrijk, zo niet het belangrijkste, onderdeel. Het onderdeel dat de meest zwartgallige figuur gelukzaligheid kan verschaffen. Wijn! En, Betrand Russell zat er dichtbij, niet in de laatste plaats Italiaanse wijn, zoals de chianti classico van deze week.  Zo’n  wijn maakt het glas altijd halfvol. Zo’n wijn verschaft direkte, onverbiddelijke en onverdeelde gelukzaligheid.

George Clooney, iets minder filosoof dan acteur, die een goed beeld zou mogen hebben van de Italiaanse (culinaire) cultuur want hij heeft al jaren een huis aan het Italiaanse Como-meer, praat erover mee. Italianen vieren de maaltijden die ze nuttigen vaak of het hun laatste is. Bravo! En bij laatste maaltijden hoort natuurlijk ook mooie wijn. Dat treft. In Italie kunnen ze mooie wijnen maken.

Antinori

De wijn van deze week komt niet van de eerste de beste Italiaanse wijnboer. Deze Chianti Classico Riserva komt van de wijnmakers van Antinori. Een grootmacht in de wijnwereld. De geschiedenis van de wijnmakende familie Antinori gaat terug tot het jaar 1184 na Chr. Documenten uit dat jaar geven aan dat Rinuccio di Antinoro (de naamgever van de familie) wijn produceert bij Croci de Calenzano, een gebied ten noorden van Florence. Twee eeuwen daarna, in het jaar 1385  werd een van zijn nazaten, Giovanni Di Pierro Antinori, toegelaten tot het wijngilde van Florence. Een gilde dat werd opgericht in het jaar 1293 na Chr.  Voor de symbolisten onder ons; het symbool van dit gilde was een rood wijnglas op een witte achtergrond. De huidige, 26e generatie Antinori heeft, alleen al in Italie, zeven estates in Toscane en een in Umbrie. Maar de blik van de familie Antinori bleef niet beperkt tot het thuisland, er konden nog meer druiven bij. De familie bezit bijvoorbeeld in Amerika meerdere wijndomeinen (waaronder het wereldberoemde wijnhuis Stag’s Leap Cellars, de winnaar van the judgement of Paris, waar ik eerder over geschreven heb). Maar ook in Chili, Hongarije (‘Tuzko’ daarover later meer), Malta en Roemenie wordt wijn gemaakt onder de bezielende leiding van de ervaren wijnmakers en wijnmanagers van Antinori.

Markies Piero Antinori en zijn drie dochters
Markies Piero Antinori en zijn drie dochters

De Chianti Classico komt van wijngaarden uit de Chianti, een wijnstreek gelegen in de driehoek tussen Florence, Arezzo en Siena. Deze Chianti Classico-wijnen hebben de hoogste Italiaanse kwalificering DOCG (Domiziane di Origine Controllata e Garantita). Ze zijn te herkennen aan de zwarte kip (gallo nero) op de hals van de fles. Dat is een teken dat de producent van de wijn is aangesloten bij het consortium van wijnboeren in de Chianti Classico. Wanneer aan de voorwaarde van twee jaar lagering op fust en drie maanden rijping in de fles wordt voldaan, mag de wijn het predicaat “Riserva” hebben. De Chianti Riserva van deze week voldoet aan die voorwaarden want heeft twee jaar gerijpt in Franse en Hongaarse eiken vaten waarna nog een jaar rijping in de fles heeft plaatsgevonden.

Toscane in het glas

Deze Antinori Chianti Riserva neemt u mee naar de geuren, kleuren en smaken van Toscane. Nip aan het glas met de ogen dicht en u ziet het voor u. De schilderachtig groene en goudgele golvende heuvels met op de top een piccolo villaggio badend in het zonlicht. Omringd door statige cypressen die de helderblauwe lucht doorklieven en tot in de hemel lijken te reiken. Dat is het uitzicht vanaf uw plekje aan de lange spierwit gedekte tafel in de tuin van één van de vele wijnhuizen. Authentiek. Een tafel tjokvol met Italiaanse lekkernijen, in de schaduw van een met uitbundig bloeiende en geurende bloemen begroeide pergola. Mama mia.. En als u dan weer landt? De volgende slok. Prego..daar gaat u weer… De Marchese Antinori Chianti Classico Riserva. Het aroma en de smaak van Toscane. Cin cin!

 

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2010, Toscane Italie

Welk(e) druivenras(sen) zijn voor deze wijn gebruikt? 90% Sangiovese en 10% Cabernet

Wat ruik ik? U kunt viooltjes, rode bessen, drop, zwarte kersen, zouthout, een beetje vanille en wat tabak ruiken.

Wat proef ik? Deze chianti is elegant, soepel, rond en (dus) toegankelijk. Hij heeft een rijke en gelaagde smaak, een zachte aanzet met een goede structuur en lengte mede verzorgd door de (niet over-)aanwezige tannines. U kunt wat toast en vanille (vanwege de langdurige rijping in eikehouten vaten) proeven. Ook zouthout, rijpe kersen, bramen en wat aalbes zijn in het weelderige smaakpalet te ontwaren. De chianti laat u niet los want heeft een heerlijke lange afdronk.marchese antinori chianti classico

Wat eet ik erbij? Dit is een echte eetwijn. Door de bijpassende gerechten worden de tannines van hun scherpe randjes ontdaan en worden gerecht en wijn complementair. Culinair watertanden verzekerd. De volgende gerechten passen deze chianti als een ambachtelijk met de hand gemaakt Italiaans maatpak. Lamsrugribstuk (wordfeud 3 x woordwaarde en u hoeft de rest van het spel geen woord meer te leggen) Ossobocco, antipasto (zoals bijvoorbeeld Italiaanse vleeswaren en olijven) pizza’s met vlees en kalfsvleesgerechten.  De aanwezige tannines in de wijn worden door de combinatie met het gegaarde vlees van hun scherpe randjes ontdaan.  

Is dit een exclusieve wijn (de snob-score)? Ja. Het is zonder meer een top-chianti. Net als de wijn van vorige week is deze wijn voor de particulier (wat) moeilijk(er) te verkrijgen. Maar niet getreurd. Voor de smaak van Toscane kunt u terecht bij bij Restaurant Las Palmas in Rotterdam (Herman den Blijker) en ’t Deurtje in Amsterdam. Daar staat de wijn op de (wijn-)kaart.

Wat kost deze wijn?  Circa 23 euro. (dit is een particuliere richtprijs incl. BTW)

Hoe is de prijs/kwaliteits-verhouding? De prijs is stevig. Maar u krijgt daarvoor een voortreffelijke chianti. Het neusje van de zalm. Dat ruikt u, proeft u en beleeft u. Verrukkelijk.

(Wanneer) is de wijn op dronk? De wijn is nu op dronk maar kan door de opvoeding op fles gemakkelijk nog jaren (tot 2017) bewaard worden.

Alcoholpercentage? 13,5%

Serveertemperatuur? tussen de 14 en 16 graden Celsius

Decanteren? Ja

Waar is de wijn te verkrijgen? Bij L’Exception Lenselink te Zoetermeer. Deze toonaangevende importeur van exclusieve kwaliteitswijnen levert aan restaurants, theaters, hotels, catering in het midden- en top segment en de betere wijnwinkels.

DWR-score: 95/100 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *