Categorieën
Grüner Veltliner Hongarije Witte Wijn

Tüzko Grüner Veltliner 2012, Hongarije

Hongarije? Ahh makkie:.. Goulash. Check. Budapest. Check. Het Vissersbastillon. Check. De Donau. Check. Palinka. Check.

Wijn? Ehh.. uit Hongarije? Nee, niet een eerste associatie.

Toch, Hongaarse wijn heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Behalve de beter bekende Hongaarse dessertwijn, Tokaji, worden er ook al lang andere wijnen gemaakt in Hongarije. Niet dat die wijnen het doorslikken altijd waard geweest zijn, daarin verschilt het land natuurlijk niet van andere wijnproducerende landen, maar er is dus al een een behoorlijk langere traditie van wijnmaken in Hongarije dan we zouden denken. Pas de laatste decennia en met name na de Omwenteling heeft de kwaliteit van de wijnen uit Hongarije een grote vlucht genomen. Waar voor de val van het communisme de nadruk vooral op kwantiteit lag is het de laatste decennia vooral de invloed van wijnmakers uit Frankrijk en Italie die door innovaties, hun kennis en ervaring op het gebied van het maken van kwaliteitswijnen wijnen in Hongarije naar een hoger en beduidend smakelijker niveau hebben gebracht.

Een goed voorbeeld daarvan is het Hongaarse wijnhuis Tuzko (de foto boven is genomen in één van de wijnkelders van Tuzko). In 1991 is het wijnhuis in handen gekomen van de Italiaanse wijn-grootmacht Antinori. De Italianen die het Hongaarse wijnpotentieel onderkenden waren bij hun zoektocht naar wijngaarden die kwaliteitswijnen zouden moeten produceren zeer onder de indruk van de wijngebieden van Tuzko. De familie Antinori was op zoek naar het soort wijnen dat wel in Hongarije gemaakt kon worden maar niet in de thuisregio van Antinori, Toscane. Knisperfrisse, fruitige, droge kwaliteitswijnen van druivenrassen die op de Hongaarse bodem en in het Hongaarse klimaat bij uitstek floreerden.  Ook de schoonheid van het landschap en de aanwezigheid van ondergrondse wijnkelders vielen goed in de smaak van de Antinori’s. Door middel van innovaties van de in Hongarije bestaande wijnbouwtechnieken en de jarenlange expertise van de familie op het gebied van het maken en vermarkten van kwaliteitswijnen werd gezorgd voor een grote kwaliteitsinjectie die uiteindelijk heeft gezorgd voor Tuzko-wijnen die in Europa en daarbuiten gretig aftrek vinden.

 

hungary_regions

 

De wijngaarden van Tuzko Estate zijn gelegen in het Szekszard gebied. Hier verbouwt Tuzko 140 hectare aan lokale en internationale druivensoorten. Zeventig hectare wit (Zold veltelini (Gruner Veltliner), Chardonnay, Riesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc en Traminer)  en zeventig hectare rood (Kekfrankos, Merlot, Zweigelt, Biborkadanka, Cabernet Franc, Pinot Noir en Kekoporto). Biborkadanka….Biborkadanka ahh…ja, doe maar een glas..als je dat zacht voor je uitspreekt krijg je al dorst.

Een lang verhaal is niet nodig. De wijn van de week, de Gruner Veltliner van Tuzko is een prima droge witte wijn. Hongarije? Natuurlijk! Wijn! Check.

 

 

Tüzko Gruner Veltliner, Hongarije

Welk(e) druivenras(sen) zijn voor deze wijn gebruikt? 100% Gruner Veltliner

Wat ruik ik? U kunt citrusvruchten, witte peper, wat kruidigheid en mineralen ruiken.

Wat proef ik? Typisch voor (deze) Gruner Veltliner is dat u naast citrus-fruit en iets van perzik ook wat witte peper zou kunnen ontwaren in de rijke smaak..Een
verdolino
sappige, frisse, niet te droge wijn die nieuwsgierig maakt naar meer Hongaars wijn-moois.

Wat eet ik erbij? Deze wijn kunt u prima als aperitief drinken maar doet ook graag en vrolijk een Hongaarse dans met een verscheidenheid aan gerechten. Zoals bijvoorbeeld asperges. Ook (walnoot!)salades, soepen, pesto-pasta’s, vis (tong, schol, kabeljauw, garnalen) en niet al te kruidige kipgerechten leunen graag aan tegen een glas gevuld met deze Gruner Veltliner.

Is dit een exclusieve wijn (de snob-score)? Ja. Hongaarse wijnen krijgt u niet op elk feestje geserveerd. Ook op de wijnkaarten in  restaurants zult u niet snel een Hongaarse wijn tegenkomen. Dat is niet terecht. In Hongarije worden vandaag de dag prima wijnen gemaakt met een doorgaans goede prijs/kwaliteitsverhouding. Maar laten we het toch maar een beetje exclusief houden, zodat u uw klanten en/of visite kunt blijven verrassen met deze smaakvolle Oost-Europeanen.

Wat kost deze wijn?  Circa 8 euro. (dit is een particuliere richtprijs incl. BTW)

Hoe is de prijs/kwaliteits-verhouding? De prijs van deze Gruner Veltliner is prima voor het gebodene.

(Wanneer) is de wijn op dronk? De wijn is nu op dronk.

Alcoholpercentage? 13 %

Serveertemperatuur? Goed gekoeld,  9-10 graden Celsius

Decanteren? Niet nodig

Waar is de wijn te verkrijgen? L’Exception Lenselink te Zoetermeer. Deze toonaangevende importeur van exclusieve kwaliteitswijnen levert aan restaurants, theaters, hotels, catering in het midden- en top segment en de betere wijnwinkels.

DWR-score: 80/100 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *