Categorieën
Italie Rode Wijn

Meloni Cannonau Is Morus 2011 Italie

Sardinie is een zogenaamde ‘Blue Zone’. Blue Zones zijn vijf gebieden op deze aardbol waar mensen ouder worden dan gemiddeld. Ter illustratie: in de Blue Zone Sardinie worden in een cluster van 17 witte dorpjes in de provincie Nuoro, op elke 1000 inwoners gemiddeld 10 keer zoveel mensen 100 jaar of ouder dan bijvoorbeeld in een random gekozen gebied in Amerika.

Wat hebben deze Blue Zones gemeen, vraagt u? Een team samengesteld uit medici, antropologen, demografen en epidemiologen heeft onderzoek gedaan naar ‘evidence based common denominators’ en heeft er 9 gevonden. Ze hebben ze de ‘Power 9’ genoemd…

En ja hoor..u raadde het natuurlijk al; het, met mate vanzelfsprekend, drinken van (rode) wijn is 1 van die gemeenschappelijke noemers. In het geval van Blue Zone Sardinie wordt daarbij ook het elke dag ‘happy hour’ vieren door de eilandbewoners nog genoemd als levensduur-bevorderend concept. (Ik sluit niet uit dat er een correlatie is tussen deze twee uitkomsten)

Lang leve (op) Sardinie, dus!

Natuurlijk kunt u direkt een enkeltje Sardinie boeken om daar extra lang verder te leven. Groot gelijk. Sardinie is een prachtig eiland (met ook nog eens de mooiste stranden van Europa!) weet ik uit ervaring. Maar het kan zijn dat een emigratie u deze week niet zo goed uitkomt. In dat geval; niet getreurd! Ik heb goed nieuws. U kunt ook uw leven lang en extra lekker voortzetten waar u nu bent want 1 van de 9 Powers van Sardinie kunt u gewoon bij u thuis laten bezorgen!

Another blue zone in the Blue Zone
Another blue zone in the Blue Zone

De wijn van deze week komt van een autochtone Sardijnse druif, de Cannonau. Recente archeologische vondsten tonen aan dat deze druif ca. 1200 voor Christus al op Sardinie werd aangeplant. Deze Cannonau-druif is behalve vanwege het feit dat de wijn die ervan gemaakt is door al die 100+-jarige Sardijnen al het hele lange leven met genoegen is gedronken ook interessant omdat hij met name wordt genoemd door het Blue Zone-research team. Wijnen gemaakt van deze druif bezitten namelijk drie keer zoveel anti-oxidanten en flavonoiden (een klasse van plantaardige secundaire metabolieten, ook bekend als vitamine P en citrin) als andere wijnen. Daarmee is de wijn van deze week behalve voor veel zintuigen dus ook nog eens goed voor onder andere het hart. Je zou daarom zeggen dat het toch niet meer dan een kwestie van tijd kan zijn voor u de aanschafkosten van deze wijn kunt declareren bij uw ziektekostenverzekeraar (alhoewel de verzekeraars waarschijnlijk liever niet hebben dat we al te lang blijven leven..)

selezione-vini-sardegna-vermentino-gallura-superiore-cannonau-riserva

 

In het zuiden van Sardinie, vlakbij de stad Cagliari, in Selargius ligt het wijngoed van de familie Meloni. Op zo’n 250 hectare wijngaard zijn voornamelijk autochtone druivenrassen waaronder de Cannonau aangeplant. De familie Meloni heeft bewust gekozen voor biologische wijnbouw. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische bemestings- en bestrijdingsmiddelen. Plagen en ziektes worden zoveel mogelijk voorkomen door gebruik te maken van natuurlijke gewasbescherming. Ook is gekozen voor organische bemesting, zoals bijvoorbeeld gras dat in de wijngaard wordt aangeplant.

De keuze van de familie Meloni voor biologische wijnbouw betekent een behoorlijke investering in tijd en mankracht. Deze investering is nodig om te zorgen voor een goed en gezond ecosysteem in de wijngaard.  Het resultaat mag er zijn. Gezonde smaakvolle druiven zorgen voor buitengewoon geslaagde wijnen. Zoals de wijn van deze week, rechtstreeks uit de Sardijnse’ Blue Zone’. Dat smaakt!

 

Is Morus Cannonau di Sardegna 2011    meloni_cannonau_di_sardegna

Biologisch?: Ja (zie keurmerk op de hals van de fles)                                                                                                                  

Welk(e) druivenras(sen) zijn voor deze wijn gebruikt? 100% Cannonau

Wat ruik ik? De wijn heeft een uitbundig aroma. U kunt daarin iets zoets (bijvoorbeeld gekonfijte vruchten) ruiken, maar ook kersen en bramen.

Wat proef ik? De wijn heeft zachte zuren, een beetje tannine wat de wijn karakter geeft en is mooi rond, zo als dat heet. U kunt zwarte bessen proeven, en misschien iets van peper. Met een mooi lange afdronk (nasmaak) is de wijn mooi in balans. U kunt iets van vanille proeven, de wijn heeft 1 jaar gerijpt op eikehouten fusten.

Wat eet ik erbij? Deze wijn is bij uitstek een ‘eet-wijn’. Een groot deel van de fantastische Italiaanse keuken komt nog beter tot zijn recht met deze wijn, zoals deze wijn ook het best tot zijn recht komt als daar volle pasta’s, pizza’s, gegrilde groenten (vegetariers!) en kruidige of pittige (Italiaanse) vleesgerechten bij worden gegeten. Ook als aperitief bij bijvoorbeeld stukjes oude kaas laat deze heerlijke Sardijnse wijn al zien wat voor moois hij voor u in huis heeft.

Is dit een exclusieve wijn (de snob-score)? Tamelijk exclusief. De wijn is verkrijgbaar in de betere wijnspeciaalzaken. Exclusief ook omdat u niet vaak getrakteerd zult worden op een wijn (van deze kwaliteit) afkomstig uit Sardinie. Sardijnse wijnen zijn nu eenmaal relatief onbekend bij het grote wijnpubliek, er worden ook nogal wat beroerde wijnen gemaakt op Sardinie en de aantallen naar Nederland geexporteerde wijnen afkomstig van dit eiland staan natuurlijk niet in verhouding tot de enorme plassen wijn uit Frankrijk, Zuid-Afrika en Chili die ons land binnenstromen.

Wat kost deze wijn?  10,05 euro per fles.

Wat is de prijs/kwaliteits-verhouding? Een bovengemiddelde prijs-kwaliteitsverhouding. De prijs wordt mede bepaald door het feit dat biologisch geproduceerd wordt. Dat vraagt behoorlijke investeringen en heeft zijn invloed op de prijs. Ook van belang is dat deze wijn nog jaren houdbaar is en, hoewel nu al bijzonder smakelijk, nog beter wordt de komende jaren als de tannines (die in de wijn zorgen voor een strakke drogende smaaknuance) nog wat zachter worden. De wijn combineert uitstekend bij veel (kruidige en/of pittige) gerechten uit de prachtige Italiaanse keuken. Hij is markant, vol en heeft voldoende complexiteit; er zijn steeds weer nieuwe geur- en smaaknuances te ontdekken.

(Wanneer) is de wijn op dronk? Deze wijn is nu op dronk maar kan gerust nog een aantal jaren mee. Tot ca. 6 jaar na de oogst (2010)

waar is de wijn te verkrijgen? Bij Wijnhandel Oranje, Oranjestraat 10-12 te Schiedam, maar u kunt ook gewoon een mailtje sturen naar info@dewijnrecensent.nl met uw bestelling, telefoonnummer en adresgegevens en de wijn wordt zo spoedig mogelijk bij u thuisbezorgd (verzendkosten zijn exclusief).

 

De wijnrecensent-score: 82/100

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *